first fixed slider

POSVEĆENI ZELENIJOJ LEPOTI ZA VIŠE NAS

Kao vodeća svetska robna marka prirodne kozmetike, imamo priliku da pomognemo u stvaranju pozitivnog uticaja pokazivanjem puta ka održivoj lepoti koja je dostupna svima.

VIDEO
NAŠE ANGAŽOVANJE
NA ODRŽIVOSTI U 5 KORAKA
465 328 1

Nabavka sa više solidarnosti

Osnažujemo 670 zajednica kao deo naših programa nabavke sastojaka.
Do 2025. godine biće uključeno 800 zajednica.

SAZNAJ VIŠE

Zelenije i čistije formule

Naši novi šamponi i formule za negu kose 2019. godine dostigli su u proseku 91% biorazgradivosti *.
Do 2025. godine osmislićemo nove obzirne formule za kosu i kožu sa visokim učinkom, koje pokreće Green Sciences, kao što su biotehnologije.

SAZNAJ VIŠE

465 328 2
465 328 3

Više reciklirane i reciklažne ambalaže

Zahvaljujući upotrebi reciklirane plastike 2019. godine uštedeli smo 3.670 tona plastike za prvu upotrebu. Krajem 2020. godine boce Fructis biće izrađene od 100% reciklirane plastike u Evropi i u SAD-u.

Do 2025. godine svi naši proizvodi biće izrađeni od 100% reciklirane plastike i moći će se 100% reciklirati, ponovo puniti ili ponovo upotrebiti.

SAZNAJ VIŠE

Više obnovljive energije

Od 2005. godine naša postrojenja i distributivni centri smanjili su potrošnju vode za 45%, a emisiju CO2 za 72%.

Do 2025. godine 100% naših industrijskih lokacija
biće ugljenično neutralne.

SAZNAJ VIŠE

465 328 4
465 328 5

Više akcija u borbi protiv zagađenja plastikom

Pridružili smo se Ocean Conservancy u borbi protiv zagađenja plastikom, mobilišući
373 zaposlenih za Međunarodni dan čišćenja priobalja.

SAZNAJ VIŠE

Izveštaj o napretku održivosti za 2022. godinu

Za više informacija o našim akcijama, stavili smo vam na raspolaganje izveštaj o održivosti kako bismo vam pružili transparentne informacije o našoj praksi.

first fixed slider

ZAŠTO OCEAN CONSERVANCY?

 
465 328 7

Rad na zaštiti okeana

Od 1986. godine ova neprofitna organizacija i dobrovoljci iste sakupili su više od 136.000 tona smeća kroz međunarodno čišćenje priobalja, uklanjanjem zagađenja sa plaža i plovnih puteva širom sveta.

Uspeli smo!

Dana 21. septembra 2019. godine, Garnier timovi širom sveta s ponosom su se pridružili Ocean Conservancy na Međunarodni dan čišćenja priobalja, u borbi protiv plastike u okeanima. Zajedno smo uklonili 6 tona otpada sa plaža i plovnih puteva širom sveta.

POSETI OCEAN CONSERVANCY

465 328 9
465 328 8

Plastics For Change

Ove godine udružili smo snage sa Plastics For Change kako bismo podržali holistički razvoj zajednica sakupljača otpada i sprečili okeansku plastiku u Indiji.

POSETI PLASTICS FOR CHANGE

first fixed slider

Solidarno snabdevanje

Naše aktivnosti 2019. godine osnažile su 670 zajednica širom sveta. Do 2025. godine 800 zajednica biće deo našeg programa solidarnog snabdevanja.

Kako Garnier pomaže poljoprivrednicima?

Program solidarnog snabdevanja omogućava ljudima, koji su obično isključeni sa tržišta rada, pristup istom i održiv prihod. Posvećeni smo sprovođenju praksi poštene trgovine u lancu snabdevanja, nastojeći da podržimo i osnažimo poljoprivrednike i radnike i da im pomognemo da unaprede prihode i sredstva za život. Takođe, pružamo obuku za unapređenje poljoprivrednih veština i najnovijih saznanja o organskoj poljoprivredi.


Kako Garnier pomaže lokalnoj privredi?

Olakšavamo pristup zdravstvenim uslugama ili mehanizmima solidarnog snabdevanja malim poljoprivrednicima. Naš program solidarnog snabdevanja 2019. godine omogućio je pristup tržištu rada ili zadržavanje posla, kao i poštene prihode za 670 zajednica koje se suočavaju sa socijalnim ili finansijskim izazovima. Takođe, kroz partnerstvo sa nevladinim organizacijama smo pomogli osnaživanju zajednica putem programa društvene odgovornosti ili solidarnog snabdevanja širom sveta.

Green Sciences (Zelene nauke) i formule

Naši novi šamponi i formule za negu kose 2019. godine dostigli su u proseku 91% biorazgradivosti.* Do 2025. godine osmislićemo nove visoko efikasne formule za kosu i kožu, koje pokreću Green Sciences (Zelene nauke), kao što su biotehnologije. * Prema OECD 301 ili sličnim testovima.

Šta znači kada nešto potiče iz održivog izvora?

Kada Garnier bira dobavljače, razmatramo etička pitanja, uticaj na životnu sredinu i društvene faktore. Želimo da se naši sastojci proizvode i sakupljaju na odgovoran i održiv način. To uključuje poljoprivrednike, zemlju koja se koristi, poljoprivredne prakse, lokalne zajednice i mnoge druge aspekte izvora snabdevanja.


Zašto su održivi izvori snabdevanja važni?

Garnier smatra da su održivi izvori snabdevanja važni jer je naš cilj osigurati da se naši obnovljivi materijali obnavljaju u izobilju, poboljšavajući biodiverzitet i smanjujući uticaj na klimatske promene.


Na koji način možemo zaštititi biodiverzitet?

Kroz programe poput našeg Respectful Bee Welfare Program (Program dobrobiti pčela), Garnier na održiv način nabavlja sve  sastojke koji potiču od pčela putem mreže odgovornih pčelara i dobavljača. Drugi primer je naš program nabavke solidarnosti u partnerstvu sa PRONATURA, kroz koji pružamo pomoć za 23 meksičke porodice u usvajanju prakse organskog uzgoja, uključujući inicijative za očuvanje biodiverziteta u zaštićenim rezervatima koji okružuju njihove farme. 


Koju strategiju nabavke iz održivih izvora primenjuje Garnier?

Cilj nam je nabaviti 100% obnovljivih sastojaka iz održivih izvora do 2022. godine. Potpuno smo predani zaštiti biološke raznolikosti i planeta, koristeći zelenu znanost kako bismo našim potrošačima pružili jednako visoke rezultate, istovremeno osiguravajući da je svaki Garnierov proizvod održiviji. Danas više od polovice sastojaka Garniera dolazi iz obnovljivih izvora, a cilj nam je do 2025. godine imati 100% obnovljivih sastojaka iz održivih izvora.
Takođe, prioritet za ambalažu nam je nabavka iz održivih izvora. 100% naših kartonskih kutija i uputstava za upotrebu proizvoda od papira 2019. godine imali su sertifikat o održivom upravljanju šumama. 


Kako Garnier postaje zeleniji?

Razvili smo nove formule sa 98% sastojaka prirodnog porekla i organske proizvode za negu kože sa sertifikatom Ecocert i kontinuirano smanjujemo ekološki otisak naših proizvoda. Na našim industrijskim lokacijama, značajno smo smanjili emisiju CO2 i potrošnju vode.
Svakodnevno nabavljamo sve više i više prirodnih sastojaka, lansirajući formule prirodnog porekla u okviru svih naših kategorija proizvoda. U 2019. godini smo predstavili novu paletu organskih proizvoda. Poboljšali smo aktivnosti u oblasti održivosti naših fabrika i smanjili upotrebu nereciklirane plastike u ambalaži, istovremeno povećavajući sadržaj koji se može reciklirati.


Šta su Green Sciences (Zelene nauke)?

Green sciences (Zelene nauke) pokrivaju sva naučna saznanja, uključujući transformisanje prirodnih sirovina u prirodne sastojke visoke efikasnosti kroz procese poput ekstrakcije ili fermentacije, na održiv način kojim se poštuje životna sredina. Garnier koristi najnovija saznanja prirodnih nauka kako bi oslobodio snagu prirode u održivim proizvodima visoke efikasnosti.


Šta je zeleno uzgajanje?

Poljoprivredne prakse koje promovišu proizvodnju prirodnih sirovina na način koji čuva ekosisteme i smanjuje uticaj na životnu sredinu. To bi moglo značiti korišćenje manje vode, proizvodnju manje emisija ugljenika i smanjenje otpada.


Kako biti odgovoran u industriji lepote?

Garnier je bio pionir u pokretu za transparentnost, otkrivajući poreklo sastojaka počev od 2017. godine. 2020. godine otvaramo novo tlo deleći ekološki i socijalni uticaj naših proizvoda ambicioznim novim ekološkim obeležavanjem.

Svakodnevno nabavljamo više održivih prirodnih sastojaka, sa formulama prirodnog porekla u svim kategorijama proizvoda, uključujući i novu paletu organskih proizvoda. Poboljšali smo efekat održivosti naših fabrika i smanjili upotrebu nereciklirane plastike u ambalaži, istovremeno povećavajući reciklirani sadržaj.

Naša Green Beauty strategija omogućiće nam dalji napredak zauzimanjem potpunog pristupa lepoti. To uključuje posvećenost poboljšanju uticaja naših proizvoda tokom njihovog životnog ciklusa, pomoć u očuvanju prirodnih resursa, korišćenje čiste energije i sprečavanje nastanka otpada.


Šta znači ,,ekološki dizajnirana formula''?

Procenom životnog ciklusa, naše laboratorije dugi niz godina mere uticaje naših proizvoda na životnu sredinu. Usredsređeni smo na poboljšanje biorazgradivosti naših formula, smanjenje potrošnje vode i smanjenje uticaja naših proizvoda na vodenu sredinu.

Više reciklirane i reciklažne ambalaže

Do kraja 2020. godine sve boce Fructis biće izrađene od reciklirane plastike, a Garnier će uštedeti 7.000 tona nereciklirane plastike smanjenjem težine ambalaže. Garnier teži ka tome da do 2025. godine sva ambalaža bude izrađena od 100% reciklirane plastike, čime se štedi 37.000 tona nereciklirane plastike. Lansiramo prvu generaciju kartonskih tuba za organske proizvode za negu kože i prve čvrste šampone sa ambalažom koja ne sadrži plastiku.

Koja plastika se može reciklirati?

Većina plastike koju Garnier danas koristi za ambalažu su PET (polietilen tereftalat), PP (polipropilen) i PE (polietilen). Ovi materijali se mogu nekoliko puta reciklirati i ponovo koristiti, a najčešće su reciklirani plastični materijali na svetu.
PCR (Post-Consumer Recycled - reciklirana plastika nakon potrošnje) se reciklira od plastičnog otpada dobijenog iz potrošačkih proizvoda. Garnier se obavezao da će do 2025. godine koristiti 100% PCR plastike ili plastike iz bioloških izvora.
Garnier veruje da je naša odgovornost da podignemo svest o tome koje delove naših proizvoda možemo reciklirati. Izrađujemo video zapise i uputstva o različitim vrstama plastike i različitim tokovima recikliranja.


Na koji način Garnier smanjuje plastiku?

Naša strategija iskoraka ka postizanju ekološki dizajnirane ambalaže počiva na četiri stuba: korišćenje recikliranih materijala, redizajniranje i inovacije, ponovna upotreba i reciklaža.

 • Inovacije
  Neke od naših inovacija na polju smanjenja plastike, a koje nas najviše raduju, lansiraju se 2020. godine. UltraDoux čvrsti šampon, ultimativno rešenje „nula plastike“, ima ambalažu izrađenu od 100% FSC sertifikovanog kartona. Ultra-Doux Ecopack smanjuje količinu plastike koja se koristi za naše šampone za 80%. A Garnier Bio Hemp Moisturizer dolazi u kartonskoj tubi.

 • Postojeći proizvodi
  Cilj nam je da smanjimo količinu plastike koja se koristi u ambalaži i zamenimo je reciklažnom ili recikliranom, umesto nereciklirane. Za ovo nam je potreban veliki, poželjno lokalni izvor reciklirane plastike nakon potrošnje i drugi održivi materijali. Kroz blisko partnerstvo sa našim dobavljačima ambalaže i proizvođačima plastike, razvijamo snažne izvore snabdevanja PCR, sa ciljem da dostignemo 100% do 2025. godine.

 • Ostvarivanje koristi
  Upotrebom reciklirane plastike 2019. godine uštedeli smo 3.670 tona nereciklirane plastike. Do kraja 2020. godine sve plastične boce Fructis biće izrađene od 100% reciklirane plastike u Evropi i SAD-u. Korišćenjem reciklirane plastike uštedeće se ukupno 7.000 tona nereciklirane plastike 2020. godine. Do 2025. godine svi naši proizvodi biće izrađeni sa nula nereciklirane plastike, a sva naša ambalaža će se moći reciklirati, ponovo koristiti ili kompostirati, što će uštedeti 37.000 tona nereciklirane plastike godišnje.

 • Zajednica
  Kroz partnerstvo sa nevladinom organizacijom Plastics for Change recikliraćemo tone plastike i pružiti skupljačima otpada stabilan prihod i pristup socijalnim uslugama u Indiji. Takođe smatramo da je naša odgovornost da podstaknemo potrošače na reciklažu. Na taj način ćemo smanjiti curenje plastike u životnu sredinu.

Kako recikliramo plastiku?

Reciklažna plastika se sakuplja, čisti i sortira po tipu plastike. Zatim se usitni, opere, rastopi i preoblikuje u pelet ili granule. Ova granulirana plastika koristi se za izradu nove ambalaže.

L'Oreal Grupa stvorila je konzorcijum sa CARBIOS za razvoj biotehnologije u reciklaži. * Garnier će iskoristiti rezultate dobijene ovim procesom prilikom dizajniranja nove ambalaže, pomažući u promociji kružne ekonomije.

* CARBIOS je razvio enzimski postupak bio-reciklaže plastike koji razlaže polimere na osnovne komponente (monomere) koji su prvobitno korišćeni za njihovo stvaranje. Nakon odvajanja i čišćenja, monomeri se mogu ponovo koristiti za izradu plastike sa svojstvima sličnim nerecikliranoj plastici, bez gubitka vrednosti tokom procesa reciklaže.


Na koji način se ambalaža ponovo koristi?

Garnier se obavezuje da će promovisati sisteme za ponovnu upotrebu ili ponovno punjenje, sprovođenjem novih partnerstava i modela. Kroz partnerstvo sa LoopTM (u Francuskoj) izradićemo inovativne kružne platforme za kupovinu koje zamenjuju ambalažu za jednokratnu upotrebu plastičnom ambalažom za višekratnu upotrebu.


Šta je nereciklirana plastika?

Nereciklirana plastika je novoizrađena plastika koja nikada ranije nije korišćena u proizvodu ili obrađivana. Postrojenja za reciklažu uzimaju nerecikliranu plastiku koju bacaju potrošači i koriste je kao svoju sirovinu.

Garnier želi da uštedi 37.000 tona nereciklirane plastike godišnje. Cilj nam je da do 2025. godine osmislimo novi izgled ambalaže tako da bude ponovo upotrebljiva, da se može reciklirati ili kompostirati. Do tada će svi naši proizvodi biti izrađeni sa nula nereciklirane plastike, korišćenjem 100% reciklirane plastike nakon potrošnje (PCR) ili plastike iz bioloških izvora umesto nereciklirane.


Na koji način Garnier smanjuje težinu ambalaže?

Garnier se obavezuje da će smanjiti težinu i veličinu ambalaže redizajniranjem poklopaca i plastičnih boca, smanjenjem veličine kesica i uklanjanjem obloga iz kesica. Naše inovacije su takođe usmerene ka novoj ambalaži bez plastike i tražimo nove opcije za zamenu formata za jednokratnu upotrebu.
Smanjenjem težine plastične ambalaže uštedeli smo više od 592 tone nereciklirane plastike 2019. godine. Nastavićemo da smanjujemo težinu plastične ambalaže i dostići uštedu od 858 tona plastike 2020. godine.

Više energije iz obnovljivih izvora

Tokom poslednjih 15 godina na našim industrijskim lokacijama smanjili smo potrošnju vode za 45%, a emisiju CO2 za 72%. Do 2025. godine 100% naših industrijskih lokacija biće ugljenično neutralno korišćenjem isključivo energije iz obnovljivih izvora.

Kako smanjiti emisiju CO2?

Sva naša postrojenja kontinuirano rade na smanjenju emisije ugljenika povećavanjem energetske efikasnosti kroz bolji dizajn zgrada i izolaciju, kao i korišćenjem energetski efikasnih tehnologija za industrijske procese i na kraju kroz veće lokalno snabdevanje energijom iz obnovljivih izvora.

Ovakve vrste napora dovele su do smanjenja ugljenične emisije za 72% u periodu od 2005. do 2019. godine. Međutim, naš cilj je da sve naše industrijske lokacije postanu ugljenično neutralne do 2025. godine. To ćemo postići korišćenjem tehnologija koje najbolje odgovaraju svakoj lokaciji: biometanizacija, solarni paneli, biomasa, energija vetra, itd..


Kako smanjiti potrošnju energije?

U okviru naših proizvodnih pogona i distributivnih centara nastavićemo da optimizujemo upotrebu energije, sa ciljem da do 2025. godine koristimo 100% obnovljivu energiju.


Šta je održiva fabrika?

Održiva fabrika je ona koja koristi obnovljivu energiju i ugljenično neutralna je.


Kako smanjiti potrošnju vode?

Garnier preispituje upotrebu vode na svim lokacijama kako bi značajno smanjio svoju industrijsku potrošnju vode. Već imamo tri „waterloop“ fabrike (vodena petlja), u kojima se 100% industrijske vode (na primer za čišćenje i hlađenje) prečišćava, reciklira ili ponovo koristi. Za ove procese više nam nije potrebna sveža voda.

Tretiranjem i ponovnom upotrebom kvalitetne vode u unutrašnjoj petlji, uspeli smo da smanjimo potrošnju vode i uticaj fabrike na životnu sredinu. Naše tri „waterloop“ fabrike uštedele su više od 8 miliona litara vode 2019. godine u poređenju sa 2018. , i inspirisale su mnoge druge fabrike širom sveta.


Na koji način Garnier smanjuje emisiju ugljenika?

Kao deo stalnih napora da smanjimo uticaj naših proizvoda na životnu sredinu, podržaćemo sve Garnier industrijske lokacije da postanu ugljenično neutralne, kao i usvajanjem 100% obnovljive energije u narednih pet godina.

Još akcija u borbi protiv zagađenja plastikom

Garnier se 2019. godine udružio sa Ocean Conservancy u borbi protiv zagađenja plastikom. Dana 21. septembra, mobilisali smo 355 zaposlenih širom sveta za Međunarodni dan čišćenja priobalja. 19. septembra 2020. pridružili smo se Ocean Conservancy u najvećem jednodnevnom volonterskom poduhvatu na svetu protiv zagađenja plastikom.

Koje mere preduzima Garnier da zaštiti okean?

Za pozitivan uticaj izvan industrije lepote, sklopili smo partnerstvo sa Ocean Conservancy, nevladinom organizacijom koja radi na uklanjanju okeanske plastike više od 30 godina. Zajedno ćemo podići svest o značaju čišćenja okeana i plaža i podstaći naše zaposlene i potrošače da učestvuju u godišnjem Međunarodnom čišćenju priobalja koje organizuje Ocean Conservancy, najvećem jednodnevnom volonterskom poduhvatu na svetu u borbi protiv okeanske plastike.

Takođe, kroz partnerstvo sa nevladinom organizacijom, Plastics for Change pomažemo u obezbeđivanju poštene nadoknade zajednici sakupljača otpada u Indiji za bačenu plastiku, poboljšanju uslova rada i promociji reciklaže.

Šta je zagađenje plastikom?

Zagađenje plastikom postalo je ključni izazov u poslednjih nekoliko decenija. Danas se proizvodi više od 350 miliona tona plastike godišnje, a samo 20% plastičnog otpada se reciklira širom sveta. Ostalo postaje otpad koji zagađuje našu životnu sredinu. Danas preko 75% sve plastike proizvedene u svetu postaje otpad. Zagađenje plastikom šteti divljem svetu i prirodnim ekosistemima i doprinosi klimatskim promenama.


Koliko je plastike u okeanima?

Godišnje u okeane dospe do 12,7 miliona tona plastike. Do 2050. godine naučnici predviđaju da će količina plastike premašiti broj riba u okeanu. Svet svakog minuta baca u okean količinu plastike koja je jednaka jednom prepunom kamionu za sakupljanje smeća. (Izvor: Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu https://environmentlive.unep.org/marinepollution).


Kako plastika dospeva u okeane?

Do zagađenja plastikom u našim okeanima u velikoj meri dolazi kada ljudi nemaju priliku da odlože otpad na odgovoran način. Umesto toga, njihov plastični otpad često ulazi u lokalne reke i na kraju se uliva u okean. Srž problema je taj što veći deo zagađenja plastikom trenutno nastaje zbog poslovnih modela koji podržavaju ambalažu za jednokratnu upotrebu; lošeg upravljanja otpadom usled kog plastika ističe u životnu sredinu; i lanca snabdevanja koji trenutno proizvodi pet puta više nereciklirane plastike od reciklirane.


Koje su posledice plastike u okeanima?

Više od 800 vrsta morskih životinja pogođeno je zagađenjem plastikom, bilo u vidu gutanja, zapetljavanja ili hemijske kontaminacije. Zagađenje plastikom je uzrok smrti miliona morskih ptica i morskih sisara, a pojedine morske vrste su na ivici izumiranja zbog zagađenja okeana plastikom. Konzumiranje plastike od strane morskih bića uzrokuje zdravstvene probleme koji se šire duž lanca ishrane na veće morske životinje i na kraju na ljude koji ih jedu. Plastika u morima takođe zagađuje okeane, snižavajući nivo kiseonika i utičući na opstanak morskih životinja, uključujući kitove, delfine i pingvine. Ptice i kopnene životinje bivaju izložene gušenju plastikom na plažama. Zagađenje plastikom predstavlja pretnju za funkcionisanje morskih ekosistema, a mikro čestice plastike koje plutaju okeanom su toksične za sva živa bića.

Za potpuni uvid preuzmite naš Izveštaj o napretku održivosti za 2022. godinu