Krema za sunčanje: zašto je važno čak i ako imate tamniju boju kože Krema za sunčanje: zašto je važno čak i ako imate tamniju boju kože

Krema za sunčanje: zašto je važno čak i ako imate tamniju boju kože

Neki veruju da vam ne treba krema za sunčanje ukoliko imate tamniju kožu. Istina je da bi svako trebao da se zaštiti od sunca, bez obzira na nijansu kože.

Krema za sunčanje: zašto je važno čak i ako imate tamniju boju kože

Ko treba da koristi *kremu za sunčanje*? Ispada da je odgovor - *svi*. Bez obzira da li imate bledu kožu poput alabastera, prirodno bronzani ten ili tamniju nijansu kože, neophodno je da kožu zaštitite od sunca kad god izlazite napolje.

Ako imate tamnu kožu, može da zvuči sjajno ako pomislite da vas prirodni melanin štiti od sunca. Istina je da ovaj pigment apsorbuje UV zrake i smanjuje štetu od slobodnih radikala, čineći SPF *crne kože* i do četiri puta većim nego kod bele kože. Ali, bez odgovarajuće zaštite sunce i dalje može da se probije i da nanese štetu.

Zašto treba da koristim kremu za sunčanje?

Ukoliko imate tamnu kožu i ne zaštitite se, možda će vam trebati više vremena da primetite - ali to ne znači da niste izloženi štetnim uticajima sunca. Kratkoročno, to može da podrazumeva opekotine od sunca, koje mogu da budu bolne i da vam isuše kožu. U nekom srednjoročnom periodu, primetićete znake prevremenog starenja. A dugoročno, efekti mogu biti ozbiljni kao što je rak kože. Bez obzira na boju vaše kože, ovi efekti su isti. Nanošenje kreme za sunčanje omogućava vam (i vašoj deci) preko potrebnu zaštitu.

Koje vrste proizvoda treba da koristim?

Na sreću za sve, nedavni napredak je učinio da teška i masna *krema za sunčanje*, koje se možda sećate iz detinjstva, postane prošlost. Prošla su vremena kada je trebalo nanositi kreme zbog kojih se koža oseća masno. Današnje tržište nudi mnoštvo mogućnosti.

Za opštu upotrebu

Za redovnu zaštitu probajte proizvod poput Garnier-ovog Ambre Solaire Sensitive Advance SPF 50 200 ml, koji ne sadrži parfeme ili veštačke boje. Hipoalergenski je i koristi nemasnu, vodootpornu formulu.

A za redovnu svakodnevnu zaštitu probajte Garnier Ambre Solaire Super UV dnevnu zaštitu obogaćenu hijaluronskom kiselinom protiv tamnih fleka. Njena nevidljiva tekstura je lagana i prijatna za kožu.

Za bonus protiv starenja

Razmislite o višenamenskom proizvodu poput Ambre Solaire Sensitive Anti-Ageing Face *Sun Cream* SPF 50 (*Krema za sunčanje* za osetljivu kožu protiv starenja sa zaštitnim faktorom SPF 50). Prekomerno izlaganje suncu jedan je od najvećih razloga zašto se ljudi bore sa preranim znakovima starenja. Sad taj problem možete rešiti čim se pojavi. Ovaj proizvod sadrži vitamin E i hijaluronsku kiselinu kako bi poboljšao hidriranost vaše kože. Rezultati: blistav ten sa smanjenim borama.

Sada kada znate koliko je važno da zaštitite svoju kožu, sve što treba da uradite je da odaberete proizvod i da počnete sa zaštitom!