Miteseri, akne i fleke: koja je razlika i kako se protiv njih boriti? Miteseri, akne i fleke: koja je razlika i kako se protiv njih boriti?

Miteseri, akne i fleke: koja je razlika i kako se protiv njih boriti?

Borite se sa nedostacima na koži ali niste sigurni šta su i od čega potiču? Pročitajte da biste saznali važne razlike između mitesera, fleka i akni.

Miteseri, akne i fleke: koja je razlika i kako se protiv njih boriti?

*Nedostaci na koži* mogu da unište vaš ten, pa čak i da vam naruše samopouzdanje. Bez obzira na to da li samo povremeno imate *mitesere* ili se već duže vreme borite sa problemima na koži, važno je da razumete sa kakvim *flekama* imate posla.

Koja je razlika između mitesera i drugih fleka?

Svi nedostaci na koži menjaju ten, ali dok neki izgledaju crveno i iziritirano, drugi su manje primetni. *Mitesere* izazivaju *blokirane pore*. One su odmah ispod površine kože i, kao što im i samo ime govori, imaju *crnu glavu*. Za razliku od drugih vrsta fleka, oni su otvoreni, što znači da kada vazduh izađe na površinu, pore postanu crne. *Beli miteseri* su slični crnim miteserima, jer su prouzrokovani začepljenim porama – ali u ovom slučaju su u potpunosti ispod površine kože. Do njih vazduh ne može da dođe, tako da su iste boje kao i vaša koža, ali stvaraju malu, ponekad bolnu, kvrgu. *Akne* se formiraju duboko ispod površine kože. Kvrge izazvane aknama su praćene bolnim osećajem pulsiranja i za razliku od uobičajenih *bubuljica*, one nemaju glavu. Akne se takođe dovode u vezu sa hormonskom neravnotežom. U tom slučaju, ako ste skloni njihovom izbijanju, često ćete ih imati u vreme menstruacije, i obično se pojavljuju na donjem delu lica oko brade i vilice. Nikada ih ne istiskajte jer se lako mogu inficirati. Uobičajene bubuljice se nazivaju pustule. One su tvrde, crvene i često imaju belu ili žutu sredinu koja samo što vas ne moli da je iscedite. Naravno, najbolje je odoleti ovakvom iskušenju jer može dovesti do stvaranja ožiljka.

Najbolji način da se izborite sa miteserima, aknama i bubuljicama

Vaše svakodnevne navike mogu da imaju ogroman uticaj na vašu kožu. Korišćenje nežnog sredstva za čišćenje poput Garnier-ovog Pure Active gela za čišćenje (Pure Active Cleansing Gel) ujutro i uveče će pružiti dobru osnovu za negu lica. Takođe biste trebali da razmislite o dodavanju tonera prilagođenog vašem tipu kože u vašu svakodnevnu redovnu negu, jer će vam pomoći da uklonite prljavštinu, masnoću i mrtve ćelije na površini kože. Hidratantna krema je još jedna bitna stvar jer suva koža može da dovede do iritacije i da pogorša izbijanje bubuljica - isprobajte laganu hidratantnu kremu koja je prilagođena vašem tipu kože. Ona vam može obezbediti dugotrajnu hidrataciju bez začepljenja pora. Na kraju, takođe biste trebali da uvedete kremu za sunčanje kao deo redovne jutarnje nege kože. Za dodatnu negu nekoliko puta nedeljno, savetujemo da koristite masku za lice kako biste održali kožu svežom i kako biste je revitalizovali. Blaga maska sa glinom koja sadrži ugalj, poput Pure Active 3in1Charcoal, prirodno će izvući nečistoću i višak masnoće, pomažući u sprečavanju pojave mitesera. Osim toga, možete je koristiti i kao piling i kao sredstvo za umivanje! Kao rešenje za konkretniji ciljani problem, možete koristiti i Pure Active masku za piling (Pure Active Peel-Off Mask) jednom ili dva puta nedeljno.

Razumevanje vaše kože je prvi korak ka rešavanju problema mitesera, akni i bubuljica. Kada shvatite terminologiju, vreme je da počnete sa redovnom negom kože kojom ćete održavati vašu kožu hidriranom i uravnoteženom, što na kraju krajeva olakšava rešavanje problema kada se pojave.